Symbool van bloed en hoop, de vlammenboom

Deze bijzondere boom, de Erythrina abyssinica, zie je her en der in het landschap van South Sudan. Bijzonder vanwege de felrode bloemen die bloeien in droge periode.

Deze bijzondere boom, de Erythrina abyssinica, zie je her en der in het landschap van South Sudan. Bijzonder vanwege de felrode bloemen die bloeien in droge periode.

Juist als alles droog en dor is zie je de rode bloemen trots in het droge landschap staan.

De ‘Lucky bean’ ofwel de ‘Flame tree’ kom je in South Sudan vaak tegen als jonge boom, een meter of 2 á 3 hoog. Maar vergis je niet, de Erythrina abyssinica kan uiteindelijk wel 10 meter hoog worden. De bloemen trekken veel soorten vogels en insecten aan. Nadat het is uitgebloeid, produceert het een zaadcapsule, die lang en cilindrisch en houtachtig is. Hij kan tot 30 cm lang worden en bevat felrode en zwarte zaden.

Gebruik van de Flame tree

De zaden worden gebruikt als gif om vissen te verlammen zodat ze gemakkelijk gevangen kunnen worden. Ook worden de zaden gebruikt als kralen voor armbanden en kettingen. Het zachte hout van de stam wordt gebruikt om kleine beelden en dieren uit te snijden. Het hout wordt ook gebruikt voor het maken van bijenkorven en Afrikaanse tamtams (trommels).

Bloed van de martelaren

Bijzonder om te vermelden is dat de flame tree ook is gepland bij het Munyonyo monument in Kampala. Deze ‘Basilica of the Uganda Martyrs’ is de plaats waar de koning van Buganda, Mwanga II in 1886 besloot op christenen ter dood te brengen. Bij de mariakapel op het terrein van Munyonyo staat de flame tree symbool voor het bloed dat gevloeid is.

Naast dat deze boom voor ons symbool staat voor het bloed van de martelaren is het toch vooral bijzonder dat deze bloemen zo mooi zijn midden in tijden van grote droogte. Zo staat deze boom symbool voor het vergoten bloed van de martelaren en voor hoop voor mensen in South Sudan en Uganda!

Lees meer
Anbi Logo