Northern Uganda

Northern grenst in het westen aan Congo (Kinshasa), in het noorden aan South Sudan, in het oosten aan Kenya en in het zuiden aan de drie andere Ugandese regio’s.

De regio in onderverdeeld in 37 districten, 65 county’s, 317 sub-county’s, 1.702 gemeenten (parishes) en er liggen ongeveer 15.000 dorpen.

Vluchtelingen uit South Sudan

De landsgrens tussen South Sudan en Northern Uganda loopt dwars door oorspronkelijke koninkrijken en gebieden van landeigenaren. De grens wordt dagelijks gepasseerd door de bewoners van de gebieden. Als gevolg van de burgeroorlog in South Sudan (2013-2020) zijn grote aantallen vluchtelingen naar Northern Uganda gekomen.

African Mission in Northern Uganda

Nog steeds zijn er grote kampementen waar deze vluchtelingen verblijven. Probleem is dat terugkeren niet altijd kan en daar zijn verschillende redenen voor. Meestal is het probleem dat de betrokkenen te weinig financiele armslag hebben om een nieuw bestaan op te bouwen op oude geboortegronden in South Sudan. Maar ook praktische en adminstratieve redenen spelen een rol. Ten slotte durven veel mensen niet terug omdat ze de angst nog niet te boven zijn. Wij van African Mission hebben met veel mensen contact in dit gebied. Niet alleen met mensen uit South Sudan maar ondertussen ook met veel Ugandezen. Inmiddels hebben we verschillende projecten lopen in dit gebied. We hebben onder andere contacten in de regio’s Gulu en Adjamani.

Anbi Logo