Onlusten in grenzen nabij Yambio

In de afgelopen week zijn duizenden burgers in Source Yubo, nabij Yambio, aan de grens met Democratic Republic of Congo op de vlucht geslagen voor nieuw geweld.

De situatie doet denken aan 2009, ook toen was het erg onrustig in dit gebied. En deze week dus opnieuw grote onrust. Een gezamenlijke Azande-rebellengroep, bekend als Ani Kpi + CPF, viel de SSPDF-kazerne aan in Source Yubo Payam van Tambura County, Western Equatoria. Deze Azande rebellengroep bestaat uit Azande-jongeren, milities en militair personeel uit drie landen: South Sudan, Democratic Republic of Congo en Central African Republic.

Kingdom of Azande

Doel van de Azande rebellengroep is om een nieuw land te creëren. Het Azande-land. De naam Azande betekent ‘het volk dat veel land bezit’ en verwijst naar hun verleden als machtige veroveraars. De Azande hebben recent een eigen koning gekroond, koning Atoroba. Hij zou na bijna 120 jaar de opvolger moeten zijn van koning Gbudwe Bazingbi (koning Yambio). Hij was de koning van de Azande van 1870–1905. Aan zijn rol en rijk kwam een einde nadat hij door de Britse overheersers was vermoord.
De Azande zijn vooral kleine boeren, die vooral maïs, rijst, pinda’s, sesam, cassave en zoete aardappel verbouwen. Ook telen ze mango, mandarijn, banaan, ananas en rietsuiker. Er bevinden zich ook veel oliepalmen in hun gebied. Een groot deel van de gronden van de Azande zijn in de loop der jaren sterk geërodeerd.

Kwetsbare vrede

De regering van South Sudan is niet goed in staat om de onlusten in de hand te houden. De burgeroorlog van 2013-2020 heeft nog maar kort geleden plaatsgevonden en de machtsdelingsovereenkomst uit 2018 is fragiel. Rivaliserende militaire groepen moeten één gezamenlijk leger vormen en er moeten nu eindelijk eens democratische verkiezingen plaatsvinden zodat een nieuwe grondwet kan worden vastgesteld. Wetten, regels en grenzen; wij zijn ermee opgegroeid in het westen maar voor South Sudan valt hierin nog veel te winnen.

Nationale gebedsdag

Op 5 mei is het in South Sudan Nationale Gebedsdag. Veel mensen zijn naar de kerk gegaan om te bidden voor eenheid. Ook zijn er gebedsprotesten geweest. Veel militairen en handhavers hebben al ruim 2,5 jaar geen salaris ontvangen. In de kerken is gebeden of de overheid duidelijkheid wil geven aan de burgers en of de salarissen betaald kunnen worden. Economische vooruitgang is een van de belangrijke sleutels naar vrede en veiligheid. We zijn op de goede weg maar we zijn nog lang niet thuis.

Lees meer
Anbi Logo