South Sudan

Het werkgebied van stichting African Mission is South Sudan en daarnaast sinds enige jaren ook in het noorden van Uganda. Sinds het einde van de burgeroorlog in South Sudan (2020) werken we in noord Uganda omdat daar ook nu nog (2023) veel vluchtelingen uit South Sudan verblijven. We vertellen je hier iets meer over de geschiedenis van South Sudan.

Van 1870 tot 1955 was het grootste deel van South Sudan samen met het noorden van Uganda een deelstaat van Egypte. De naam was toen Equatoria (naar de Evenaar). De deelstaat Equatoria lag wel helemaal boven de evenaar zelf. Na 1955 was South Sudan onderdeel van the Sudan, een zelfstandige kolonie van Engeland, dat in 1882 Egypte had bezet.

Op 9 januari 2005 sloot de Sudanese overheid onder leiding van Omar al-Bashir met de SPLM een Comprehensive Peace Agreement. Hierin is afgesproken dat South Sudan een aparte eenheid was met een autonome status, binnen The Sudan.

De voorzitter van het SPLM Torit, John Garang, werd krachtens de Comprehensive Peace Agreement tot vicepresident benoemd in de regering van Al-Bashir. Op 30 juli 2005 stortte de helikopter die Garang vervoerde, neer. Garang overleefde het ongeluk niet, waarna er ernstige rellen uitbraken in Khartoem en in andere Sudanese steden. Salva Kiir Mayardit (SPLM), de vicepresident van de regering van South Sudan, volgde Garang op als vicepresident van South Sudan. Van 2009 tot 2011 waren er regelmatig ernstige rellen in South Sudan die maandelijks aan honderden mensen het leven hebben gekost.

Onafhankelijk vanaf 2011

In januari 2011 stemde 99% van de South Sudanese mensen voor onafhankelijkheid tijdens een referendum. De Republic South Sudan bestaat sinds 9 juli 2011.
Op 14 juli 2011 werd Zuid-Soedan lid van de Verenigde Naties en op 27 juli 2011 lid van de Afrikaanse Unie.

Burgeroorlog van 2013-2020

In december 2013 brak een gewelddadig conflict uit in het land. Er ontstond een machtsstrijd, toen president Kiir zijn voormalige vicepresident Riek Machar en tien anderen ervan beschuldigde een coup te plegen. Daarop braken gevechten uit. Het werd een aanslepende burgeroorlog, waarin meerdere malen een staakt-het-vuren werd onderhandeld, door toedoen van de Intergovernmental Authority on Development, een regionaal overlegorgaan. Ook de UN-vredesmacht UNMISS spande zich in om de burgerbevolking te beschermen.
In augustus 2015 werd in Ethiopië een bestand gesloten, onder druk van sancties die de UN aan beide partijen wilden opleggen. Machar keerde in april 2016 terug naar Juba en hernam zijn functie als vicepresident. Maar reeds in augustus 2016 liep het opnieuw mis, en vluchtte Machar het land uit. De burgeroorlog die daarna weer oplaaide, leidde in 2017 tot een massale vlucht en hongersnood, waaraan pas in juni 2017 officieel een einde kwam. Op 22 februari 2020 kwamen Salva Kiir en Riek Machar een overgangsregering van nationale eenheid overeen waarbij Machar vicepresident onder Salva Kiir werd.
Zuid-Soedan heeft zwaar geleden onder de verschillende oorlogen; hierdoor is het land verwaarloosd en is de infrastructuur beperkt. Juba heeft een internationale luchthaven en er wordt gewerkt aan een asfaltwegennet dat de belangrijkste plaatsen van het land met elkaar moet verbinden.

Welkom in South Sudan!

Naast de vele problemen die South Sudan kent is het vooral ook een prachtig land met grote mogelijkheden. Wij van African Mission ondersteunen projecten in de regio’s Juba, Mundri County en Wau. Welkom in een van de mooiste landen van Afrika! Welkom in South Sudan!

Anbi Logo