Waterput Ziekenhuis Lui

In het ziekenhuis van Lui is gebrek aan schoon drinkwater. African Mission wil een waterput financieren die dit probleem oplost.

Lui Hospital is in grootte het tweede ziekenhuis van Western Equatoria State (WES), daarom is dit ziekenhuis een belangrijk ziekenhuis in South Sudan. Zeker in een ziekenhuis is goed drinkwater van levensbelang. Helaas is beschikbaarheid van schoon drinkwater in het ziekenhuis van Lui niet vanzelfsprekend daarom wil African Mission een waterput laten bouwen om dit probleem op te lossen.

Nieuw watersysteem voor Lui Hospital

Het Lui Hospital heeft geen geld voor eten of water. Lees hier meer over de noodzaak van dit project. Er is een waterpomp maar deze heeft onvoldoende capaciteit. Naast veel andere zaken is schoon water nu de eerste prioriteit. Stichting African Mission wil graag een nieuw watersysteem aanleggen, met als bron een grondpomp die werkt op zonnepanelen. Alles bij elkaar kost dit ruim € 40.000. Help je mee?

Lui Hospital is gesticht door zendeling Dr. Kenneth Fraser

Dr. Fraser (1920-1938) is de oprichter van het Lui Hospital. Dr. Fraser was een missionaris/zendeling uit Schotland. Hij had een holistische kijk op missiewerk; een gezond lijf, een heldere geest en een goed brein zijn belangrijk in deze visie. Door de jaren heen hebben de mensen van Lui gezien dat dit werkt. Dit wordt de drievoudige missie genoemd:

  • Gezondheid (ziekenhuis)
  • Onderwijs (school)
  • Christendom (kerk)

Huidige situatie Lui Hospital

Vanaf 2009 runt Doctors with Africa CUAMM (uit Italia) het ziekenhuis. In 2010 begon CUAMM met het ondersteunen van het Lui Hospital. Prioriteit werd gegeven aan het verbeteren van het beheer van medicijnen en medische benodigdheden, introductie van een voorraadbeheer systeem en het opzetten van een personeelsadministratie. Ze legden een hek aan om het terrein en zorgden ervoor dat de stroomlevering stabiel was door gebruik te maken van een generator.

Het Lui Hospitaal heeft 102 bedden, jaarlijks vinden zo’n 35.000 poliklinische ingrepen plaats en er zijn 6.000 reguliere opnames, 2.500 maal wordt prenatale zorg gegeven, er vinden 600 bevallingen plaats plus 85 bevallingen met keizersnede en 5.000 vroege psychose-interventies bij jongeren. CUAMM heeft de capaciteit van het Lui Hospital vanaf 2010 fysiek en functioneel sterk uitgebreid. Het Lui Hospital heeft een oppervlakte van 5,5 hectare. Er zijn 9 hoofdgebouwen en 12 bijgebouwen (voor medische staf, kantoren, schoolcomplex). Rond de 250 personen verblijven dagelijks op het terrein van het ziekenhuis.

Het ziekenhuis is een grote zegen voor de mensen van de Amadi. Het geeft mensen hoop. Het is het enige ziekenhuis in een zeer groot gebied en het grootste ziekenhuis in de staat Western Equatoria. Er zijn momenteel grote uitdagingen voor dit ziekenhuis. We beperken ons hier tot het probleem van schoon drinkwater. Op het terrein van het Ziekenhuis zijn twee werkende waterpompen. Beide pompen hebben een diepte van ongeveer 90 meter. Bij de ene pomp wordt het water verpompt door middel van een gemotoriseerde pomp. Deze motor werkt met een dieselgenerator. De andere pomp is een traditionele handpomp (Indian pump).

Water problemen

Vorig jaar (2022), tijdens het droge seizoen, stonden de pompen enkele weken droog. Dit is natuurlijk een ramp voor het ziekenhuis, de patiënten en de familie. Om uitdroging te voorkomen is het noodzakelijk om een ​​nieuwe pomp met een grote capaciteit te plaatsen. Uit geologisch onderzoek is gebleken dat op een diepte van 120 meter het water van goede kwaliteit is en er geen risico meer is op verdroging. CUAMM heeft onderzocht wat de kosten zijn en welk bedrijf de pomp kan plaatsen. Zij hebben het voorwerk gedaan en zijn bereid het projectmanagement op zich te nemen. African Mission is bereid de pomp te financieren. Hiervoor is een inzamelingsactie opgezet. We hopen de pomp in de zomer van 2023 klaar te hebben.

De eerste waterput is in 1970 geslagen en op 47 meter diepte was er al schoon drinkwater te vinden. Momenteel moet je al naar 87 meter diepte boren om goed water te kunnen oppompen. African Mission wil een waterput laten aanleggen tot 120 meter diepte. Dit om aanvoer van schoon drinkwater in de komende decennia te kunnen garanderen. Daarnaast is het van belang dat het regenwater goed gefilterd wordt door de grond. Omdat ziekten als cholera in het ziekenhuis behandeld worden komen ziektekiemen in het water terecht. Op een diepte van 120 meter zijn er gegarandeerd geen ziektekiemen meer te vinden. Wil je meer weten over dit project? Klik dan hieronder op de knop ‘Doneer nu voor dit project‘.

Lees meer
Anbi Logo