Wat kan South Sudan doen?

Vreselijk nieuws over Sudan. Een gewapende strijd tussen leger en de RSF (Rapid Support Forces). Wat is de impact op South Sudan? Wat kunnen we doen?

In The Sudan wordt hard gevochten tussen het leger en de RSF om controle te krijgen over strategische plaatsen waaronder het presidentieel paleis in Khartoum. Het leger zet bestookt het RSF met straaljagers. Het lijkt erop dat er een zware burgeroorlog losbarst in buurland Sudan.

In de gevechten zijn al honderden mensen omgekomen. Niet alleen in Khartoum maar ook in Darfur wordt hard gevochten, en Darfur was net een beetje aan het normaliseren de laatste jaren.

Sinds de val van Omar Al-Bashir (2019) zijn er zware protesten geweest. De bevolking van Sudan is het zat en wil een westerse democratie. Maar degenen die de touwtjes in handen hebben krijgen de rust niet voor elkaar. In oktober 2021 pleegde de legerleiding een coup, er werd een vredesplan door de VN opgesteld waarin het RSF zou integreren in het reguliere leger. Helaas is er van dit alles niets terechtgekomen en zijn de verhoudingen volledig gepolariseerd. Helaas dé mix waarin alle ingrediënten aanwezig zijn om tot een bloederige burgeroorlog te vervallen.

In South Sudan zien ze dit alles met lede ogen aan. De regering doet er alles aan om de veiligheid van het land op niveau te houden. South Sudan, een van de armste landen op deze aarde vangt de vluchtelingen uit Sudan op. En dat terwijl er nog een paar honderd duizend vluchtelingen van South Sudan in kampen in noord Uganda verblijven. Wij in South Sudan zijn christenen die weten wat het betekend om zorgzaam om te zien naar een ander. Lof voor alle mensen in South Sudan die klaar staan om hun broers en zusters van ‘The Sudan’ te helpen waar het kan.

Lees meer
Anbi Logo