Twee maanden in het regenseizoen

Op 3 maart 2023 sloeg het weer om. Heftige slagregens gedurende de nacht lieten er geen twijfel over bestaan, het regenseizoen is begonnen!

Twee jaar geleden zijn er in South Sudan en ook in Uganda en Kenya grote problemen ontstaan door de grote hoeveelheden regen gedurende het regenseizoen (van maart tot en met juli). Grote meren in Uganda zijn overstroomd en nu nog zijn de gevolgen zichtbaar. In Mundri County valt het relatief gezien mee gezien de wat hogere ligging.

Stormschade in Mundri

Op 24 april is er heel veel regen gevallen en in de plaats Mundri heeft een heftige storm voor veel ellende gezorgd. Hele huizen (tukuls of grashutten) zijn weggespoeld en enkele grote mangobomen zijn op huizen en motoren gevallen. In Lui zijn slechts enkele mensen hun tukul huis kwijtgeraakt, hier was de schade aanzienlijk minder.

Ondertussen lijken de regens wat af te nemen nu. Twee tot drie dagen in de week regent het gedurende de hele dag. De andere dagen is het relatief rustig.

Maar het is natuurlijk niet alleen ellende wat de regen met zich meebrengt. Doordat de traditionele kaalslag door middel van het verbranden van natuur nu is gestopt krijgen veel dieren en planten weer een kans. Afrikaanse slakken en veel insecten keren terug. Helaas zijn er nu ook weer veel gevallen van malaria en veel mensen sterven vanwege de benauwdheid of door nierfalen.

Gevaren van hoog gras

Het gras groeit overal weer, nu nog bescheiden maar in de komende maanden zal het steeds harder gaan. Als het gras te hoog is wordt het gevaarlijk om er doorheen te lopen. Je ziet de wilde dieren niet meer aankomen en dat kan dodelijk zijn. Bij een meter hoogte worden de scholen stilgelegd en blijven mensen liever rondom huis. Dit zal over ongeveer een maand het geval zijn.

Hoop en nieuw leven

Voor nu genieten we vooral van het nieuwe groen waarmee de regio overspoeld lijkt te zijn. Naast het gras groeien de gewassen goed. Grondnoot planten doen het heel goed en ook de papaya’s groeien snel. Mooi fris gras staat symbool voor nieuw leven. Nieuw leven geeft hoop en dat kunnen we goed gebruiken in het mooie South Sudan.

Lees meer
Anbi Logo