Mijn passie voor Uganda and South Sudan

Mijn naam is Jaco van Maaren en ik ben al lang betrokken bij het werk van Stichting African Mission.

Mijn eerste reis naar Sudan kan ik mij nog goed herinneren. Wij vertrokken rond de jaarwisseling 2001/2002 vanaf Schiphol. Op 1 januari 2002 was onze overstap om 01.00 op Frankfurt Airport. Tijdens de overstap heb ik mijn eerste Euromunt gescoord; exact om 00.00 uur gevuld met Euromunten. Zo is het gekomen dat ik op 1 januari 2002 de eerste Euromunt op de markt in Khartoum kon uitgeven, en dat gaf aardig wat bekijks.

Diepe verbinding

Het delen van elkaars beelden en verhalen maakt het contact met mensen in Uganda en South Sudan zo interessant. Als kind heb ik veel reizen gemaakt, door Europa maar ook door Midden-Amerika. Verschil met Afrika is voor mij de mentaliteit van de mensen. Mensen in Uganda en South Sudan zijn heel vriendelijk, open, direct. De Moru zijn enorm gelovige mensen die zich vanaf de jaren ’20 van de twintigste eeuw tot het christendom hebben bekeerd. Zelf ben ik ook christelijk opgevoed en dat geeft een enorme diepe verbinding.

Reizen

Mijn reis in 2002 was het begin van een hele reeks trips. Met de voorlopers van African Mission (Stichting Hulpverlening Sudan en Stichting Ephraïm Mission) hebben wij projecten gefinancierd rondom Khartoum. Vanaf 2005 hebben wij ons gericht op South Sudan en later zijn er projecten in het noorden van Uganda bij gekomen. In de jaren 2009-2013 heb ik Lui, Mundri County een aantal maal bezocht. Daar voelde ik mij direct thuis. Gastvrije mensen van de Moru stam, prachtige natuur, veel historie en goedlopende projecten. Voor mij een geweldige mix waardoor ik heel veel geleerd heb over het prachtige land South Sudan.

Hart gestolen

En ja, South Sudan heeft een lage gemiddelde leeftijd. De natuur kan zinderend droog zijn of juist een groot moeras. Er zijn onopgeruimde landmijnen, er komen ernstige ziekten voor en er is tekort aan vrijwel alles. Toch heeft Afrika mijn hart gestolen en ik hoop nog vele jaren mooie projecten te kunnen ondersteunen en mooie ervaringen op te doen, samen met hen die mij lief zijn in South Sudan en Uganda.

Lees meer
Anbi Logo