Kokospalm van South Sudan

Deze bijzondere boom met zijn grote oranje vruchten is een zegen voor South Sudan.

In het droge seizoen is het in South Sudan heel moeilijk om groente of fruit te krijgen. Op de markt kun je hoogstens bonen, rijst, pinda’s en uien kopen. De opbrengst van de akkers is heel matig en de natuur is volledig uitgedroogd. De Kokospalm van South Sudan biedt uitkomst. In gebieden waar kinderen honger lijden en weinig te eten hebben, zie je ze de hele dag op delen van deze bijzondere vrucht kauwen.

Echte naam: Borassus aethiopum

De kokospalm van South Sudan is eigenlijk helemaal geen kokospalm. De naam van de boom is Borassus aethiopum. Het is een Afrikaanse soort van de Borassus-palm waarvan de meeste soorten in Azië voorkomen. In het Engels wordt het ook wel Afrikaanse waaierpalm, Afrikaanse palmyrapalm, delebpalm, ronpalm, grogpalm, zwarte rhunpalm, rônierpalm (uit het Frans) genoemd.

De palm kan tot 25 meter hoog worden en wel een meter in doorsnede aan de grond. In South Sudan komen de bomen overal verspreid voor. Ze staan tussen de nederzettingen en de mangobomen. In het noorden van Uganda zijn uitgestrekte vlakken te vinden waar deze boom oneindig veel voorkomt.

Er zijn mannelijke en vrouwelijke bomen. Bij de mannelijke bomen zijn de kleine bloemen geheel verborgen in de geschubde katjes. De vrouwelijke bomen hebben veel grotere zichtbare bloemen. Deze bloemen worden zo’n twee centimeter breed en produceren geel tot oranje fruit. Elke vrucht bevat 1-3 zaden, elk ingesloten in een houtachtige, harde schil.

Toepassingen van de Borassum aethiopum

De boom heeft veel toepassingen: de vruchten zijn eetbaar, evenals de de zachte wortels van de jonge planten. De vezels kunnen uit de bladeren worden gehaald; en het hout (waarvan bekend is dat het termietbestendig is) kan in de bouw worden gebruikt. In de droge tijd vallen de grote bladeren met een harde klap op de grond als ze geheel zijn uitgedroogd. Deze zijn goed te gebruiken als aanmaakhout voor het koken en voor het maken van een Afrikaans kampvuur.

Naast de mango’s, die gedurende een groot deel van het jaar beschikbaar zijn, zijn de kokosnoten van South Sudan een zegen voor de mensen die hier wonen.

Lees meer
Anbi Logo