In memoriam Annemarie Boschetti

Annemarie Boschetti – van der Griendt is de hoofdsponsor van de Pietro Boschetti Primary School in Lui.

Ik heb Annemarie Boschetti in 2009 voor het eerst ontmoet. Zij reageerde op een oproep in een krantje met de hulpvraag van onze stichting ‘Help Sudan, nu!’.

Annemarie was gegrepen door de ernst van de situatie. Kinderen in Lui kregen les van de twee leraren die op kosten van onze stichting een lerarenopleiding in Kotobe hebben gevolgd. Omdat er geen schoolgebouw was kregen de kinderen les in de Lui Parish Church. Vaak zittend op de grond omdat er in het begin nog geen stoelen waren.

Vrijdagmiddag borrel

Vanaf mijn eerste ontmoeting ben ik vrijwel elke vrijdagmiddag, na het werk, bij Annemarie op bezoek geweest. We dronken Italiaanse koffie (Koffie Lungo) met chocolade. Daarna steevast een Spumante (Italiaanse champagne). Annemarie woonde in Arnhem, hoog in een luxe appartement ‘Hulkestein’ met uitzicht over de rivier de Rijn.

Elke vrijdag maakte we plannen en bespraken we de situatie in South Sudan. Annemarie heeft op hoge leeftijd besloten om appartementen te ontwikkelen in haar landhuis in Italia. Nabij het Lago de Magione in de provincie Perugia. Een deel van de huuropbrengst werd bestemd voor de Boschetti School in Lui. Wij zijn er een aantal maal op vakantie geweest; het was er heerlijk!

Vol levenslust

In 2012 heb ik samen met Annemarie en met een nicht van haar een werkbezoek gebracht aan Lui. Annemarie hield toezicht op het bouwen van fundament en vloer. Ze had soms hoge laarzen aan en droeg een hoed. De kinderen noemden haar daarom ‘soldatenvrouw’. Ze was duidelijk en dominant. Dat zij ze altijd over haarzelf. In haar laatste levensjaren heeft ze een cruise langs de kust van Alaska gemaakt en is ze een weekje naar Jemen op vakantie geweest. Annemarie bleef altijd gedreven en vol levenslust.

De laatste jaren

Op een kwade dag ergens in 2016 kwam ze ten val tijdens een bezoek aan haar zus Marleen in Nijmegen. Daarbij brak ze haar pink en belande ze in het Radboud ziekenhuis in Nijmegen. Ze genas wonderwel. Op 7 september 2017 viel ze opnieuw en nog wel op ongeveer dezelfde plek in Nijmegen. Deze val werd haar fataal, hulp kwam te laat. Ruim twee jaar later, op 25 september 2019 overleed ook haar zus.

In liefdevolle herinnering

Pietro Boschetti (24 April 1919 – 27 March 1993)
Annemarie Boschetti – van der Griendt (29 May 1930 – 7 September 2017)
Marleen van der Griendt (4 April 1935 – 25 September 2019)

Lees meer
Anbi Logo